Ak by ste sa ma pred niekoľkými rokmi opýtali na používanie medvedieho cesnaku asi by som sa spýtala “Čo to je?”. Dnes však na neho nedám dopustiť a vždy sa teším na obdobie jeho rastu.
V dnešnom článku sa s vami podelím o moje najlepšie tipy ako medvedí cesnak spravovať okamžite. A tiež ako si jeho zásoby udržať po celý rok v rôznych formách.
Viete prečo sa nazýva medvedí? Hovorí sa, že je to prvá rastlina, na ktorej si medveď pochutí po prebudení zo zimného spánku.
Medvedí cesnak je bylina, ktorá voľne rastie v našich listnatých lesoch. Jeho sezóna začína v prvých jarných týždňoch. Spoznáte ho podľa typickej cesnakovej vône.
Môžete ho zbierať kdekoľvek okrem oblastí s vyšším stupňom ochrany. Napríklad v chránených rezerváciách.
Ja medvedí cesnak spracovávam dvoma spôsobmi. Jednu časť použijem okamžite aby sme telu dodali dávku vitamínov. A druhú časť spracujem do zásoby.
Zmiešajte 2 druhy roztierateľného syra (ja používam Karičku a Bambino v črievku). Pridajte bryndzu a nasekaný medvedí cesnak.
Množstvo jednotlivých ingrediencií záleží od počtu členov vašej domácnosti. U mňa platí, že bryndze dávam o polovicu menej ako syra. A už nepoužívam soľ.
Všetko dobre premiešajte a zdravá chutná pomazánka je na svete.
Nikdy rastlinu nevytrhávajte aj s koreňom. Zbierajú sa iba listy. Pred konzumáciou rastliny poriadne poumývajte v čistej vode. Alebo v ekologickom prostriedku vhodnom na umývanie ovocia a zeleniny.
V našej kuchyni pridávame sušený medvedí cesnak takmer do každého jedla. A to isté môžete spraviť aj s čerstvým.
Tento rok sa stala najobľúbenejšia praženica s nasekaným medvedím cesnakom. Rovnako sa hodí do rizota, cestovín, omáčok…
Spracovávaním medvedí cesnak stráca isté percento vitamínov. Ale keď jeho sezóna skončí, vďaka spracovaniu si ho môžete vychutnať po celý rok.
Mojim obľúbeným spôsobom je sušenie. Doma máme sušičku takže je to ľahké a rýchle.
TIP: Sušičku ovocia, zeleniny a byliniek využívame veľmi často. Samozrejme čerstvé sú najlepšie. Ale ak ich máte nadbytok alebo si ich chcete uchovať do zásoby, sušenie odporúčam.
Ak doma sušičku nemáte, môžete ho vysušiť ak klasickým spôsobom.
Pesto využívame najmä do cestovín. Ale využijete ho aj do rizota a iných pokrmov. Alebo len tak na chlebík.
Na pesto budete potrebovať:
Medvedí cesnak, orechy a sušené rajčiny rozmixujte ručným miksérom. Postupne pridávajte olivový olej. Pesto by nemalo byť príliš husté.
Uskladňujte v sklenených pohároch v chladničke.
Máte svoje tipy na spracovanie medvedieho cesnaku? Podeľte sa s nami v komentároch.
Chcete viac článkov a návodov? Zapíšte sa do odberu noviniek.